Villamosvasúti Históriák

Villamosvasúti Históriák

NIK buszok házilag, avagy Rákosi-, Gerő-, Petőfi- és Kossuth-buszok Pécsett

2024. május 01. - Villamosvasúti Históriák
Május elseje alkalmából, egy érdekes történetet hoztam a baranyai vármegyeszékhelyről.

A második világháborúban a front 1944. november 29-én hagyta el Pécset. A villamosközlekedés már 1944. december 12-én megindult köszönhetően, hogy az üzem viszonylag kevés kárt szenvedett. A Pécs Városi Közlekedési Vállalat (PVKV) 13 darabos autóbusz állománya hét darab roncs járműre redukálódott (ebből egyet átalakítottak teherautóvá, hogy lisztet, búzát és kukoricát lehessen vele szállítani a péküzemekbe). A roncsok folyamatos helyreállításával sikerült elérni, hogy a buszközlekedés a városban 1945. október elsején három vonalon megindulhasson. A hatdarabos flottához 1946 őszére hozzáadódott két darab megkerült, a háború alatt kimenekítésekre használt busz a régi állományból, valamint két felújított busz. Mivel új buszok beszerzésére nem volt lehetőség és már roncsok sem álltak rendelkezésre helyben, amiket fel lehetett volna újítani, ezért a fővárosból -ahol az ócskavasnak illő járművek országos gyűjtőhelye volt- 1947 folyamán négy rom állapotú buszt hoztak el (köztük volt egy ex-pécsi kocsi is). Az év végére a flottát 10 db autóbusz alkotta, mely 1949 elejére -további felújításokkal és átalakításokkal- 13 db-ra emelkedett. A fokozódó utazási igények kiszolgálása érdekében a PVKV újra roncsbuszokhoz nyúlt: a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Részvénytársaságtól (BSzKRt) 4-4 db autóbuszalvázat és karosszériát vásároltak.
pecsi_nik_buszok-1.jpg
Készül a Gerő (balra) és a Rákosi (jobbra) a PVKV műhelyében.
Fotó: Autó 1949/11. szám
adt.arcanum.hu

A május elseje tiszteletére felújított járműveket a MÁVAG Tr 5-ösök, avagy a NIK buszok mintájára alakították át, és az addig Pécsen használt kék-sárga helyett a fővárosban alkalmazott sötétkék-ezüst fényezést kapták. A 16-os, a “Rákosi” nevet kapta, mely az 1-es számú pécsi Rába Speciál alvázára épült egy volt fővárosi Rába-DST felépítményét kapta meg (a karosszéria feltehetőleg az ex-BX-370-ról származott). A 17-es jelzésű autóbuszt a "Gerő”, névvel látták el. Ennél feltehetően az egyik Kaposvárról származó MAN teherautó (lásd lejjebb) alvázára fabrikáltak rá egyik Rába-DST karosszériát (a karosszéria feltehetőleg a BX-371-ről származott).
pecsi_nik_buszok-2.jpeg
Az 1949. május elsejei ünnepég keretében átadott felújított járművek. Gumikerekes fronton balról nézve a Rákosi és a Gerő busz mellett a 20-as számú Rába Speciál. A vaskerekeseknél két pécsi Ganz motorkocsi fog közre egy szintén Ganz pótkocsit.
A Gerő-busszal elsőként Nagyárpádot és Nagypostavölgyet vették célba április 30-án. A Dunántőli Napló 1949. május 3-i híradása:
“Megjött amire vártunk… Nagyárpádon és Nagypostavölgyben nagy szeretettel köszöntötték a pécsi autóbuszjáratot

A Közlekedésügy dolgozói elkészítették és a polgármester a város közönsége nevében átvette a két új gyönyörű autóbuszt, hogy a forgalomba beállítva a város közlekedésének szolgálatába állítsa. A város közönsége őszinte csodálatát fejezte ki, amikor megpillantotta a város utcáin első útjukat megtevő, modern és szép járműveket. Voltak olyanok, akik nem tudták, hogy a két autóbusz a mienk, mert megszokták az autóbuszok kék-sárga festését, amelytől eltérően ezek az újak sötétkék-ezüst színűek, mint a fővárosi autóbuszok. Így azt hitték, hogy pesti autóbuszokat látnak. Így sóhajtottak fel: „Jó lenne nekünk is egy-két ilyen.”

Az első ingyen utasok

Az új autóbuszok elkészülése lehetővé tette, hogy a peremtelepülések közül kettőt, Nagyárpádot és Nagypostavölgyet is bekapcsolják az autóbuszközlekedés hálózatába. Az új autóbuszok egyike gördült ki Nagyárpádra és Postavölgybe, mint az új járatok első hírnöke. Ott gördült a busz, amely a dolgozók kívánságának megfelelően a “Gerő-busz” nevet viseli. Ott gördült az úton, amelyen eddig legfeljebb egy-egy személyautó porzott néha végig, vagy a parasztok szekerei zörögtek. Azt is mondhatnánk, hogy Nagyárpádnál végződik a világ, mert a község kiesik a főútvonalból és az út innét nem vezet sehova. A fák mélyen hajolnak az útra és lombkoronáik végig simítják az autóbusz tetejét. Meg kell majd nyesegetniük a fákat - véli a közüzem igazgatója - amint kifelé robogunk az úton. Az útszélen hazafelé tartó nagyárpádiak leplezetlen bámulattal fogadják a hatalmas méretű járművet, mely szokatlan jelenség ezen az úton. Csodálatuk még nagyobb lett, amikor az csikorgó fékekkel megáll mellettük és a Közlekedési Vállalat egyik vezetője szíves szóval invitálja az első járatát tevő autóbuszba a jól megtermett és szatyorral hazafelé igyekvő asszonyt. A város vezetősége és az autóbuszüzem kocsiban ülő dolgozói vidáman megéljenzik az első utast, aki örömmel vegyes zavarral fogadja az ovációt, és telepedik le a soványnak ugyancsak nem mondható számvevőségi főtanácsossal szemben. Ezután szinte 30 méterenként áll meg a kocsi és vesz fel újabb és újabb árpádiakat. A második egy úttörősapkás fiú, a harmadik egy óvatos öreg néni, aki előbb megkérdi, hogy ezen a darabon mennyiért viszik el és hitetlenkedve,szabódva ül fel a kocsira, amikor megtudja, hogy ez alkalommal még ingyen visznek mindenkit. Mire Nagyárpádra érünk, jócskán megtelik a kocsi zsibongó, beszélgető nagyárpádiakkal, akik még ilyen csodát se éltek, hogy ingyen utazásra invitálják őket egy ilyen szép új autóbuszon. A község határánál a község bírája, az elöljáróság és kis úttörő csapat köszöntötte a kocsit, amely velük együtt indul tovább a község közepe felé.

Krancz elvtárs sohasem jött üres kézzel

A kultúrház előtt hamar összeverődik Nagyárpád népe, hogy megcsodálja az autóbuszt, amely a jö­vőben megszabadítja őket a fáradságos gyaloglástól. Az úttörők is egyre többen fogják körül a kocsit, egyikük megsimogatna annak kékségét, majd poros oldalára ékes zsinórírással írja a porba: Éljen Rákosi Pajtárs. Nem kell kétszer mondani nekik, hogy foglalják el a kocsit, amikor Krancz elvtárs erre felhívja őket. Pillanatok alatt zsúfolt a kocsi 80-100 gyerekkel. Ki hinné, hogy Nagyárpádon annyi gyerek van. A lemaradók csapatában elszontyolodott arcokat látni, csak akkor derül fel az arcuk, amikor Krancz elvtárs megígéri, hogy a következő párperces fordulónál rájuk is sor kerül. A község bírája és az MDP pártszervezet ottani titkára az egybegyűltek előtt megállapította, hogy Krancz elvtárs egyszer sem jött üres kézzel hozzájuk, hiszen csak múlt évben adta át nekik a villanyt. Most meg íme az autóbuszt is. Aztán visszaindulunk. Az úttörők kitartóan ragaszkodnak az autóbuszhoz és fel sereglenek a kocsira és az út feléig elkísérnek még bennünket. Éneklésük majd szétveti a kocsi oldalát. Aztán elbúcsúzunk és még egy darabig integetnek a porfelhőn keresztül.

Vidám sétaautózás Postavölgyben

Percek múlva aztán Nagypostavölgyben vagyunk, ahol az egybesereglett lakosság mellett nagy táblára kiírva az ujjongó felírás: „Megjött, amire vártunk.” A postavölgyiek vezetője mindjárt előterjeszti azt a kívánságot, hogy a járatot hosszabbítsák meg az út felső végéig. Nagyposta völgy is elmondhatja ugyanazt, amit Nagyárpád, hogy a város vezetősége sohasem jön hozzájuk üres kézzel. Iskolát, villanyt és most az autóbuszjáratot kapták. Az iskola úttörői a vendég Megyeri kertvárosi úttörőkkel együtt, énekkel, tánccal és szavalattal köszönték meg a népi demokrácia eredményeit és a város vezetőségének gondoskodását. A sétaautózást egyébként ők is olyan lelkes örömmel fogadták, mint a nagyárpádi gyerekek. A felnőttek öröme, ha nem is ilyen hangos, de épolyan nagy mint a gyerekeké. Számukra is a május elseje új jelentőséget kapott azzal, hogy elért hozzájuk, hála a városi dolgozók munkájának, a városi élet, a jó közlekedés áldása. Ez az öröm és ez a jelentőség volt benne az úttörők felharsanó énekében és szüleik hálás kézszorításában.”
pecsi_nik_buszok-3.jpg
A trambuszok a 1949. május elsejei rendezvényen, közelebbről
Fotó: Autó 1949/11. szám
adt.arcanum.hu

1949. július 23-án a málomi viszonylatot is a Gerő-busszal nyitották meg, A Dunántúli Napló beszámolója a lap július 24-i számából:
“Szombaton befutott a Gerő-busz Málomba.

Szombaton reggel negyed hétkor a „Gerő-busz" befutott Málom községbe, mint a pécs— málomi járat elindítója. A községháza előtt egybesereglett málomiak virág és lombfüzéreket szorongattak ünneplőbe öltözve. A megálló „busz”-t a málomi MNDSz-asszonyok megrohamozták virágaikkal és a hatalmas jármű elejét percek alatt felékesítették. Ablakára pedig kikerült a nagy pillanatra készített pirosbetűs tábla: Pécs—Málom, első járat. A járatot megnyitó Krancz elvtársat, a falubeliek élén Bencze György elvtárs, tanító fogadta. Köszönetet mondott az autóbuszjáratért az MDP-nek, a polgármesternek, a dolgozóknak, hogy munkaversenyük lehetővé tette a járat megindítását. A beszédek után az autóbusz megtelt a faluból és a szomszédos Keszüből a városba igyekvőkkel. Piacra szánt kosarakkal és tejeskannákkal. Boldog, mosolygó arcokkal. Az egyik asszony frissen dagasztott kenyeret tartott ölében. Kertvárosba vitte a pékhez.”


Augusztus elsejére elkészült a másik két roncsokból előállított autóbusz: A 18-as ”Petőfi” névvel illeték, ez egy ismeretlen Rába alvázra készült (alvázszáma hiányos volt, elképzelhető, hogy egykoron egy Rába-TS-é volt) Rába-DST felépítmény (a karosszéria feltehetőleg a BX-379-ről származott). A 19-es, "Kossuth" autóbusznál  valószínűleg a másik kaposvári MAN teherautó alvázára applikáltak rá egy Rába-TS felépítményt (a karosszéria feltehetőleg a BX-420 vagy BX-422-ről származott)
A Dunántúli Napló 1949. augusztus másodikai beszámolója:
"Elkészült a Petőfi- és Kossuth-autobusz
Augusztus elsején, a Terv második születésnapján a déli órákban a pécsi Közlekedésmű dolgozói teljesen készen átadták a két új autóbuszt, amit akárcsak a többit, ugyancsak roncsokból építettek tel. Délután 2 órakor álltak meg a városháza előtt a tűző napban, csillogva és festékszagúan. Külsejük teljesen hasonlóak a május elsején átadott Rákosi- és Gerő-buszhoz. Az új autóbuszok Petőfi és Kossuth nevét viselik és oldalukon a büszke felírás, hogy “Készült a hároméves terv keretében". Az új kocsikat Dulánszky Nándor elvtárs, közüzemi igazgató adta át a város közönségét képviselő Krancz Pál elvtársnak, aki rövid, de meleg szavakkal köszönte meg a közüzem dogozóinak, hogy a vállalt feladatot munkaversenyükben pontosan határidőre teljesítették. Az új autóbuszok közül a 18-as számú 3200, míg a 19-es 3400 munkaóra alatt készüli el, ami jelentős munkaidő megtakarítás a május elsejére készített két autóbusznál felhasznált munkaórákhoz képest, tekintve, hogy azokra egyenként körül-belül 5000 munkaórát fordítottak. Az ünnepélyes átadás tulajdonképpen csak 6-án történik meg a közlekedésmű dolgozóinak zászlóavatásával egyidőben. A tervek szerint azután a két új kocsit adják kölcsön Kaposvár városának a mezőgazdasági kiállítás, és vásár egyhetes tartamára."
pecsi_nik_buszok-4.jpg
Hármas ünnep a PVKV garázsában: felavatták a pártszervezet zászlaját, bemutatták, és a dolgozók átadták Pécs városának a két új autóbuszt (Petőfi és Kossuth), valamint a Magyar Közlekedési Alkalmazottak Szakszervezete a vállalat 8 dolgozójának jutalmat osztott ki. A képen balról jobbra haladva a Petőfi, a Gerő, a Rákosi és a Kossuth busz látható.
Fotó: Index Fórum
pecsi_nik_buszok-5.jpg
Az augusztus elsejei rendezvény egy másik kameraállásból.
Fotó: Lehmann Ferenc: A pécsi autóbusz-közlekedés története II. (1945-60), III. (1960-64)
Városi Közlekedés 2007/ 2. szám
adt.arcanum.hu

A Pécsi Közlekedési Községi Vállalat (PKKV, a PVKV utódja) igazgatósági beszámolója 1949 novemberéből: “Már 1948 szeptemberében a műszaki vezetésben történt változás azt eredményezte, hogy a külső cégeknél végzett munkát házilag kezdtük elvégezni. Szeptembertől december 31-éig terjedő időszak elégséges volt ahhoz, hogy az új vezetés felmérje az erőket, számba vehesse a műszaki adottságokat és január 1-jével az egész vonalon, egész jelentéktelen kivételtől eltekintve, a javításoknak házilag történő elvégzésére rendezkedjünk be. Így már lehetséges, hogy a nagyjavítások mellett a BSzKRt-tól vásárolt 4 db. háborús roncs alvázat és karosszériát saját üzemünkben építsük újjá, amelyeknek darabonkénti össz. költsége 90 000 Ft volt. Pécs város közönsége nagy örömmel fogadta a pécsi dolgozók által a budapesti kivitelben kiállított kocsijainkat. A négy darabból az első kettő, május elsején került forgalomba. A másik kettő, augusztus elsején adatott át Pécs város közönségének. A BSzKRt-tól vásárolt roncs karosszériák és alvázak nem voltak olyan komplett állapotban, hogy azokat motor és futómű tekintetében házilag ki tudtuk volna állítani és ezért az egész kérdésnek a végleges formába öntése előtt, tárgyalásba bocsátkoztunk a kaposvári Pannónia Autóbusz Vállalattal, ahonnan két db. használt 6 hengeres MAN-Diesel teherautó alvázat és két db. 4 hengeres ugyancsak MAN-Diesel autóbuszt vásároltunk meg. Ezeknek összege 135 000 Ft volt. Az üzemvezetősége olyan előnyös megállapodást kötött az eladókkal, hogy a vételi összeget több részletben fizethette ki. Az üzem tehát a kaposvári teherautó alvázak alkatrészeiből és a BSzKRt roncsokból állította elő a 16-os, 17-es, 18-as és 19-es buszokat és újjáépítette a két db. négyhengeres Kaposvárott vásárolt kis diesel autóbuszt. Január elsején a kocsiparkunk száma 12 volt, augusztusra, 18-ra emeltük gurulóképes kocsijaink számát, és ezzel ebben az esztendőben kocsiparkunkat 50%-kal gyarapítottuk. A vállalatnak ez az üzleti vállalkozása hozzávetőleges számítások szerint, 400 000 Ft-ba került, mely összegért két új autóbuszt sem tudott volna vásárolni. Ezzel szemben a legpesszimisztikusabb számítások szerint, ha a kocsik értékét 50%-osnak vesszük, az új autóbuszokéhoz viszonyítva, továbbá ha tekintetbe vesszük azt, hogy 6 új gépkocsink beszerzési ára minimálisan 1 500 000 Ft és ezt az összeget szembeállítjuk a 400 000 Ft-os költséggel történt szóban forgó beruházással, akkor kitűnik, hogy ennél a vállalkozásnál 350 000 Ft az az összeg, amit nevezett gazdasági szempontból megtakarításnak tekinthetünk.”
További használt autóbuszok beszerzésével és felújításával 1949 végére -ahogy az igazgatósági beszámolóból is kiderült- 18 db busz alkotta az augusztus 19-től már PKKV néven futó vállalat állományát (1950 novemberétől Pécsi Köszlekedési Vállalat).
A Pécsi Közlekedési Községi Vállalat (PKKV, a PVKV utódja) igazgatósági beszámolója 1949 novemberéből: “Már 1948 szeptemberében a műszaki vezetésben történt változás azt eredményezte, hogy a külső cégeknél végzett munkát házilag kezdtük elvégezni. Szeptembertől december 31-éig terjedő időszak elégséges volt ahhoz, hogy az új vezetés felmérje az erőket, számba vehesse a műszaki adottságokat és január 1-jével az egész vonalon, egész jelentéktelen kivételtől eltekintve, a javításoknak házilag történő elvégzésére rendezkedjünk be. Így már lehetséges, hogy a nagyjavítások mellett a BSzKRt-tól vásárolt 4 db. háborús roncs alvázat és karosszériát saját üzemünkben építsük újjá, amelyeknek darabonkénti össz. költsége 90 000 Ft volt. Pécs város közönsége nagy örömmel fogadta a pécsi dolgozók által a budapesti kivitelben kiállított kocsijainkat. A négy darabból az első kettő, május elsején került forgalomba. A másik kettő, augusztus elsején adatott át Pécs város közönségének. A BSzKRt-tól vásárolt roncs karosszériák és alvázak nem voltak olyan komplett állapotban, hogy azokat motor és futómű tekintetében házilag ki tudtuk volna állítani és ezért az egész kérdésnek a végleges formába öntése előtt, tárgyalásba bocsátkoztunk a kaposvári Pannónia Autóbusz Vállalattal, ahonnan két db. használt 6 hengeres MAN-Diesel teherautó alvázat és két db. 4 hengeres ugyancsak MAN-Diesel autóbuszt vásároltunk meg. Ezeknek összege 135 000 Ft volt. Az üzemvezetősége olyan előnyös megállapodást kötött az eladókkal, hogy a vételi összeget több részletben fizethette ki. Az üzem tehát a kaposvári teherautó alvázak alkatrészeiből és a BSzKRt roncsokból állította elő a 16-os, 17-es, 18-as és 19-es buszokat és újjáépítette a két db. négyhengeres Kaposvárott vásárolt kis diesel autóbuszt. Január elsején a kocsiparkunk száma 12 volt, augusztusra, 18-ra emeltük gurulóképes kocsijaink számát, és ezzel ebben az esztendőben kocsiparkunkat 50%-kal gyarapítottuk. A vállalatnak ez az üzleti vállalkozása hozzávetőleges számítások szerint, 400 000 Ft-ba került, mely összegért két új autóbuszt sem tudott volna vásárolni. Ezzel szemben a legpesszimisztikusabb számítások szerint, ha a kocsik értékét 50%-osnak vesszük, az új autóbuszokéhoz viszonyítva, továbbá ha tekintetbe vesszük azt, hogy 6 új gépkocsink beszerzési ára minimálisan 1 500 000 Ft és ezt az összeget szembeállítjuk a 400 000 Ft-os költséggel történt szóban forgó beruházással, akkor kitűnik, hogy ennél a vállalkozásnál 350 000 Ft az az összeg, amit nevezett gazdasági szempontból megtakarításnak tekinthetünk.”

1952. január 15-én - akkor már Pécsi Közlekedési Vállat (PKV) -, az első Ikarus 30-as állományba vételével új kor köszöntött be, többé nem került sor a második világháború előttről származó használt autóbusz vásárlására.


A “politikus kvartett” 1955-ig maradt forgalomban, ezután selejtezték őket.
pecsi_nik_buszok-6.jpg
A Gerő busz a Mecsekben 1952-ben. 
Fotó: Lehmann Ferenc: A pécsi autóbusz-közlekedés története II. (1945-60), III. (1960-64)
Városi Közlekedés 2007/ 2. szám
adt.arcanum.hu

Külön köszönet illeti Lehmann Ferencet a cikk megírásához nyújtott rengeteg segítségért!
Források:
Lehmann Ferenc: A pécsi autóbusz-közlekedés története I. (1926-1944) Városi Közlekedés 2007/ 1.szám
Lehmann Ferenc: A pécsi autóbusz-közlekedés története II. (1945-60), III. (1960-64) Városi Közlekedés 2007/ 2. szám
Dunántúli Napló 1949.05.03
Dunántúli Napló 1949.05.21
Dunántúli Napló 1949.07.24
Dunántúli Napló 1949.08.02
Dunántúli Napló 1949.08.09
Autó 1949/ 11. szám
Mihálffy László táblázatai http://mihal.fw.hu/alap.html
A fővárosi autóbusz-közlekedés 100 éve

Beszkárt mártírok emlékműve

1946. április 25-én, az 1944-es munkaszolgálati behívások évfordulóján avatták fel a Magyar Közlekedési Alkalmazottak Szakszervezete (MKASZ) Vilma Királyné út (Városligeti fasor) 22 szám alatti székházának udvarán a Horthy-korszak alatt elesett, meggyilkolt szakszervezeti munkásainak emlékművét.
81ec0fce-1f75-4670-a16d-0c2346482fe0.jpg
Az emlékmű a MKASZ székházának udvarán.
Fotó és jogok: FSZEK

1944 tavaszán az 1939. évi II. törvénycikk, az ún. honvédelmi törvény alapján felállított 401-es és 402-es számú speciális munkásszázadokba a kormány által nem kívánatos baloldali elemeket és zsidó származásúakat sorozták be. Kossa István -akkori Beszkárt (Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt.) ellenőr, aki később az ‘50-es években több miniszteri pozíciót is betöltött- Dunától a Donig című könyvében a 401-es század történetét és pusztulását örökíti meg a behívástól a sülysápi internáló táboron át a doni katasztrófáig (a Vissza a Dunához a voronyezsi áttörés után veszi fel a fonalat). A több, mint 300 behívottból 52 tért haza a munkaszolgálatból.
A MKASZ 1945. augusztus 4-i ülésén határozta el mártírjainak emlékére egy műemlék felállítását. Az 1946. április 25-i megemlékezésen átadott obeliszk alakú emlékmű csúcsán egy ökölbeszorított jobb kéz, valamint az oszlopon a szakszervezet 25 halottjának neve került elhelyezésre:

Ankucza Jenő (beszkárt intéző, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el)
Bognár Sándor (kalauz)
Egri Ferenc (kalauz, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, nevét viseli a BKV Akácfa utcai székházának kultúrterme)
Fazekas 2 Ferenc (beszkárt intéző, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el)
Uhl Gyula (HÉV motorkocsivezető, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, a cinkotai HÉV főműhely vette fel a nevét)
Gaál Nándor (beszkárt intéző, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, neve hol Gál-ként, hol Gáll-ként szerepel)
Gruber Miklós (munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el)
Gyulai Pál (munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el)
Hidas István (1944 őszén deportálták
Juhász Péter (koncentrációs táborban halt meg Németországban, gyermekotthon vette fel a nevét)
Kéri Lajos (munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el)
Kótai Imre (1944 őszén deportálták)
Kovács 7 Mihály
Kuróczi Pál (1944 őszén deportálták, neve Kurcziként szerepel oszlopon, óvoda vette fel a nevét)
Mrávik Ferenc (koncentrációs táborban halt meg Németországban)
Németh 9 István (kalauz, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, nevét a téliesített balatonszéplaki beszkárt üdülő vette fel)
Oláh Ferenc (kalauz, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el)
Ónodi József (kalauz, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, bölcsöde vette fel a nevét)
Pataki 2 István (1944 őszén deportálták, a sopronkőhidai börtönben halt meg, nevét viselte a kőbányai Szent László tér)
Paróczai Ernő (munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el)
Pásztor Imre (sofőr, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, nevét garázs és a balatonszéplaki nyári beszkárt üdülő viselte)
Pirók Gyula (kocsivezető, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, a 20. kerületben utca, csepelen a beszkárt üdülő és az egykori ferencvárosi pályafenntartási telep viselte a nevét)
Récsei Ernő (munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, a Domonkos utcai buszgarázs vette fel a nevét)
Sárszegi Ernő (nyilasokkal való tűzharc következében esett el)
Szabó 2 Pál (kalauz, munkaszolgálatosként a keleti fronton esett el, a volt Thököly út 164 alatti kultúrotthon viselte a nevét)
Tóth Lajos (Koncentrációs táborban halt meg Németországban)
438769586_398582413137467_8859078359797261140_n.jpg
A Beszkárt alkalmazottak mártírjainak: az én legjobb barátaim, leghűségesebb elvtársaim, bátor harcostársaim emlékének hódolok e könyvvel. Soha el nem múló hálával adózom a dicsőséges Vörös Hadseregnek, mely kétszer szabadított ki a magyar fasizmus karmai közül. Soha el nem múló szeretettel gondolok azokra – elsősorban a Szovjetunió népeire –, akik lehetővé tették, hogy újra továbbszolgálhassak hazámnak, népemnek, a magyar dolgozóknak”
Fotó és idézet: Kossa István - Dunától a Donig

Az 16:10 perckor kezdődő eseményt a Magyar Rádió élőben közvetítette, valamint a filmhíradó is tudósította.
Ezután minden évben megkoszorúzták az emlékművet. Az 1947-i megemlékezésre a szakszervezet kezdeményezésére beszkárt dolgozói társadalmi munkában 25 vörös padot eszkábáltak, midegyiken egy kis táblán feltüntetve kinek az emlékére készítették. A padok a Bajza utca és a Dózsa György út közti szakaszon álltak.

Az 1948-as alkalom tiszteletére aznap vasárnap délben -a ceremónia megkezdésekor- Budapesten 1 percre leállt a közlekedés, majd Győri Illés István elszavalta Vörös padok című versét.

Az emlékmű később átkerült a szakszervezet Csengeri utcai székházának halljába, majd 1966 az új Köztársaság (II. János Pál pápa) téri központban került elhelyezésre. A szobor sorsával kapcsolatosan megkerestem a Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségét is, de nem tudtak segítségemre lenni.
Mellékszálkként szeretném megjegyezni, hogy a 401-es különleges munkásszázad két kerettagja (akik többedmagukkal 196-ból 124 munkaszolgálatost végeztek ki) volt az, akiket 1945. február 4-én az Oktogon lámpaoszlopra húzva akasztottak fel (az ítélkezés jogszerűségébe nem szeretnék belefolyni).
Tudom, hogy a cikknek nem kevés politikai vetülete van, de kérem mellőzzük a politikát az oldalon!
Ajánlott írások a munkaszolgálatos századokról:
Kiss Gergő Barnabás - Szabó Péter: Munkaszolgálatosok a Donnál
http://epa.oszk.hu/.../EPA00018_hadtortenelmi_2004_03...
Csősz László, Martina Fiamova, Gidó Attila, Kunt Gergely, Laszák Ildikó, Nina Paulovicova, Pejin Attila, Vajda Júlia - Munkaszolgálat a második világháború idején a történelmi Magyarország utódállamaiban
Források:
Magyar Nemzet 1946.04.25
Szabad Nép 1946.04.27
Népszava 1947.04.26
Szabadság 1947.04.27
Népszava 1948.04.24
Világosság 1948.04.27
Közlekedés 1980/4. szám
adt.arcanum.hu
Tóth Mihály - A villamosvasút munkásmozgalmának történetéből
Kossa István - Dunától a Donig
Kossa István - Vissza a Dunához

A szentendrei rangidős, a BKVT 418-as villamosmatuzsálem

418.jpg
A jármű 1898-ban készült a fővárosi Schlick-Nicholson Gépgyárnál. Az egymotoros motorkocsi a D’ típusjellel látták el. 1905-1906-ban az eredetileg Drezdai alvázas (avagy futóvázas) kocsit átalakították -Steller Antal tervei alapján- beállótengelyűre, valamint felszerelték egy második motorral, ekkor kapta a Q típusjelet, ez a széria lett 190 járművel a BKVT legnagyobb sorozata. Az első világháború idején vontatómotorjait nagyobb teljesítményűekre cserélték, ám az új motorok kapacitása is kevésnek bizonyult a forgalomhoz, 1927-ben a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt. (Beszkárt) 5457-es pályaszámon pótkocsivá alakította. A kocsi a város szinte minden szegletében megfordult, utolsó éveit Ferencváros forgalmi telepen töltötte és a Pesterzsébetre járó 31 és 32-es viszonylatokon szállította az utasokat. A Fővárosi Villamosvasút (FVV) 1953-ban főjavítást végzett rajta, majd 50 ezer km-es futás után a Közlekedés- és Postaügyi Minisztérium (KPM) kilenc társával együtt az ózdi Kohászati üzemek részére történő átadásáról intézkedett. Új tulajdonosa Budafok forgalmi telepen 1954. június 9-én vette át. Az Ózd—Nádasdi Iparvasúton (ONV) -1000 mm-es nyomközűre alakítva- ONV 16-os pályaszámon kohászokat, bányászokat, faluról városba igyekvőket szállított 1972-ig. Az ózdi selejtezése után a kocsit a ‘80-as években az Ózdi Kohászati Üzemek Center-i vágányzatán lelték fel. A fővárosi villamosközlekedés centenáriumának után megindult a nosztalgia villamosok restaurálása, 1989 folyamán a járművet a Füzesi főműhelyben 1906-os állapotára alakították vissza (alsó áramszedők nélkül).. A 418-as a szentendrei Városi Tömegközlekedési Múzeum 1992-es megnyitása óta a múzeum állandó kiállítási tárgyát képzi üzemképesen. 2001-ben a Magyar Kulturális Évad keretében néhány napig Párizsban volt kiállítva! Legutóbb 2016-ban egy filmforgatás alkalmával koptatta a fővárosi vaspályákat.

A 31-es és 32-es villamosok útvonala 1953-ban:
31: Boráros tér - Soroksári út - Gubacsi út - Baross u. - Vörösmarty u. - Pacsirtatelep
32: Boráros tér - Soroksári út - Gubacsi út - Török F. u. - Nagysándor J. u. - Pesterzsébet, Erzsébet-tér

Források:
Keller László: Régi villamosok, HÉV-kocsik új köntösben Járművek, mezőgazdasági gépek 1987/4.szám
Lovász István - Muzeális járműveket megőrző tevékenység a Budapesti Közlekedési Részvénytársaságnál Városi Közlekedés 2005/3. szám
adt.arcanum.hu
Dr. Katona András - Lovász István: A magyarországi közúti - és helyiérdekű vonatok muzeális járműállományának kiválasztása, a műszaki emlékmegőrzés szempontjai A Közlekedési Múzeum Évkönyve 11 (1999)
villamosok.hu

A BVV 436-os pályaszámú nosztalgiavillamos története

436.jpg
A 436-ost a Budapesti Városi Villamos Vasút (BVVV) egy 50 darabot számláló széria, az L típus első példányaként szerezte be a Schlick gyártól. Az 1913-ban forgalomba helyezett motorkocsi elektromos berendezéseit -ahogy akkoriban szokás volt- a Siemens készítette. A két darab 53 LE-s motorja lehetővé tette két pótkocsi vontatását is. A Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt. (Beszkárt) 1924-ben 2900-asra számozta át.
A kezdeti időszakban a jármű a Hungária forgalmi telephez tartozott és az Újköztemetői vonalon közlekedett. 1938-ban Ferencváros kocsiszínbe költözött, majd a ll. világháború utolsó időszakát már Kelenföldön töltötte és a 49-es viszonylaton szállította az utasokat. 1947-ben ismét Ferencvárosba helyezték és a pesterzsébeti vonalakon teljesített szolgálatot.
Az 50-es években a Fővárosi Villamosvasút (FVV) több korszerűsítést is végrehajtott rajta: erősebb motorokat kapott és alkalmassá tették a hegyipályás közlekedésre. Hegyipályán csak olyan jármű közlekedhet, melyen rugóerő-tárolós fék, vagy villamos biztonsági fék és olyan sínfék van, amely a villamosfék áramával és üzemárammal is működtethető. Ennek köszönhetően a kocsi majd öt évig a hűvösvölgyi vonalon dolgozott. Ezután 1959 tavaszán visszakerült Ferencvárosba.
1962. augusztus 31-én ikerkocsivá alakították 2916-os társával, számjelzése 2993-ra módosult. Ez követően otthona 1971 márciusáig újra a Hungária telep lett és újfent a kőbányai vonalakon közlekedett.
Az 1980. június 12-i selejtezését megelőző éveket Ferencvárosban töltötte.
1987-ben a fővárosi villamosközlekedés centenáriumára a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) üzemképesen, gyártáskori állapotában -alsó áramszedők nélkül- helyreállította a Füzesi főműhelyben. Egy ideig nosztalgiameneteket teljesített, majd egy szentendrei pihenés után, ismételten a budapesti nosztalgiaflotta oszlopos tagja. Műszaki érdekessége a Knorr típusú kényszerlégsűrítő, mely a második kerékpártengely jobb oldali csapágytokjára van szerelve. Ez a szerkezet csak a tengely forgása esetén állítja elő a fékrendszer számára a levegőt, magyarán a jármű menet közben termeli a levegőt, így csak különös odafigyeléssel és csökkentett sebességgel szabad vele közlekedni, míg a főlégtartály a minimum 1,8 bart nem éri el.

A bejegyzésben említett vonalak:
Jelentősebb Újköztemetői viszonylatok a ‘20-as és 30-as években:
12: Liget tér - Jászberényi (Kőrösi Csoma Sándor) út - Újköztemető
28: Rókus kórház - Salgótarjáni út - Újköztemető (a 28-as és a 37-es útvonalát 1957-ben cserélték meg)
A 49-es útvonala a ‘40-es években: Kelenföldi pályaudvar - Múzeum körút - Nyugati pályaudvar
A hűvösvölgyi reláció az 50-es években:
56: Moszkva tér - Hűvösvölgy (1955-ig 83-as viszonylatszámmal)
Források:
Keller László - Régi villamosok, HÉV-kocsik új köntösben Járművek, mezőgazdasági gépek 1987/4. szám
adt.arcanum.hu
villamosok.hu
Bosnyák László - A BVVV K típusú villamosok története és a 2806-os motorkocsi felújítása

A BKVT 611-es pályaszámú nosztalgiavillamos története

611.jpg

A 611-es pályaszámú motorkocsit a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) 1908-ban szerezte be a Schlick-Nicholson gyártól. Az S széria 130 darabjának legyártásában 1907 és 1909 között részt vett a Schlick-Nicholson, az aradi Weitzer gyár és a Ganz és társa cég. A jármű elektromos berendezései az akkoriban engedélyezett legnagyobb sebességre, a 25 km/h-ra lettek tervezve, ezt két darab, egyenként 37 LE-s Unió motor biztosította. A sorozat három egymástól független fékrendszerrel bírt: villamosfékkel, kézifékkel, valamint légfékkel, utóbbi által pótkocsi vontatására is alkalmas volt.
1923-ban a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt (Beszkárt) átvette a fővárosi villamosüzemeket. Az 1924-ben bevezetett új pályaszámrendszerben az S kocsik az 1800-1900-as tartományba kerültek, ekkor lett a 611-ből 1850. A Beszkárt időszaka alatt a típuson nem hajtottak végre módosításokat, csak bizonyos alkatrészeit (ajtók, ütközők, lépcsők, életmentő) szabványosították. Az évtizedek alatt elavulttá váló berendezései miatt az S kocsik inkább már csak szóló üzemmódban közlekedtek.
Az 1950-es évek elején, már a Fővárosi Villamosvasút (FVV) égisze alatt megkezdődött a sorozat ikresítése, az 1850-est az 1820-as társával 1950. június 27-én átalakították ikerkocsivá, ekkor kapta a 1715-ös pályaszámot. A kocsik eredeti Unió motorjait megtartották, azonban a nagy áramfelvétel miatt az eredeti Unió menetkapcsolójukat lecserélték: az átalakított Ganz SP II 35/600-as ívszeletes menetkapcsolók minden érintkezője megosztva, két motorhoz is futott. Az átalakításhoz kapcsolódóan a Dózsa főműhelyben a szekrény felújítása során a pályavilágító reflektor az eredeti, szélvédő mögötti helyéről a homlokfalba besüllyesztve került beépítésre. A járművek küllemében a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) alatt állt be újabb változás: a kalauz nélküli közlekedés bevezetése (1969) után kétoldali visszapillantó tükröt, indításjelző lámpát, illetve külön zárlámpát kaptak a villamosok. A '70-es évek javításai során az indításjelző lámpa egyes kocsikon az oldalfalba lett beépítve.
Az ikerkocsi a hetvenes évek nagy részét Újpesten töltötte (egy-egy kisebb kitérőt tett Angyalföldön és Óbudán). 1975-ben a 1714-1715-ös párost a BKV műszaki történeti bizottsága megőrzésre jelölte ki, amivel majd egyidőben Ferencváros kocsiszínbe helyezték, ahol 1976. május 10-én selejteztek (a 1714 a Közlekedési Múzeum oltalma alá került).
1982-ben ünnepelték a magyar városi tömegközlekedés megindulásának 150. évfordulóját (Budapesten 1832 nyarán jelent meg az omnibusz). Az 1982. október 5. és 13. között megrendezett ünnepségsorozat keretében debütált -a BKV egyik kollektívája által- az ‘50-es évekbeli állapotára visszaalakított ikerkocsi, mely a 6-os (Móricz Zsigmond körtér - Moszkva tér) és a 19-es (Kelenföldi pályaudvar-Batthyány tér) vonalán teljesített szolgálatot. Ezután a nosztalgiaszerelvény még megfordult egy-két vonalon, ám műszaki hibái (menetkapcsoló berobbanások, a kocsiszekrény statikai hibái) miatt nem sokkal később ismét félreállították. 1985-ben a Borsodi Vegyi Kombinát a  kibérelte a BKV-tól a 1715-öst, melyben üzleti partnereiket fogadták a vállat képviselői a különböző ipari vásárokon a BNV területén. Ebben az évben hozta létre a BKV akkori vezérigazgatója, dr. Zahumenszky József a Jubileumi Emlékbizottságot, ugyanis közelgett a fővárosi HÉV és villamosközlekedés centenáriuma. Mivel a nagykörúti próbavasút járműveit sajnos nem őrizték meg az utókornak, ezért arra az elhatározásra jutott a bizottság, hogy az ünnepre a két legnagyobb magántársaság emlékére egy sárga és egy barna villamost rekonstruálnak eredeti állapotúra. A sárga villamos esetében a Budapesti Városi Vasút (BVV)  eredetű 436- (BSzKRt 2900, majd FVV 2993) esett a választás. A BKVT-nek emléket állító járműnek a Ferencvárosban tárolt 1714-1715 páros nem múzeumi védettségű egységét, a 1715-öst jelölték ki. A jármű felújítására és rekonstruálására a Füzesi főműhelyben került sor. Az immár ismét a BKVT 611 címet viselő kocsi hatósági vizsgáját 1987.11.17-én tartották meg a Fehér úti főműhelyi próbapályán. A felújítás kapcsán el kell mondani, egy ilyen revízió esetében nem lehetséges a teljeskörű visszaalakítás: nyilvánvalóan értelmetlen lett volna az alsó áramszedőket, a középnyomkarimás kerekeket, valamint az eredeti áramszedőt felszerelni, de ezek mellett anyaghiány miatt a kocsi sem eredeti motorjait (helyettük Tr 5,6/14), sem menetkapcsolóit (helyettük SS 907) nem kapta meg, valamint eredeti vaslemezes indítóellenállásai helyett az alvázára spirálhuzalos ellenállás került.
Az 1987. november 27-i centenáriumi ünnepségen a két nosztalgia kocsi a nagykörúti próbavasút Nyugati pályaudvari végállomásáról először a Király utcáig gördült (az eredeti két végponton emléktáblát is avattak), majd a Népszínház utcáig, ahol a 28-as villamos végállomásán egy Ganz csuklóssal kiegészülve (melyben tablókat állítottak fel) prezentálták a fővárosi villamosközlekedés történetének fejlődését.
A 611-es 1987 után rendszeresen vett részt ünnepi rendezvényeken, filmforgatásokon, nosztalgiameneteken. Legutóbbi felújítására 2014-ben került sor, ekkor fényezése is némileg változott. Erről részletesebben a BKV Mozgásban magazinjában Zsigmond Gábor és Czabalay László írt: https://www.bkv.hu/ftp/mozgasban/2015.01.sz.pdf

Források:
K. Juhász Erzsébet - Megnyílt a Szentendrei Járműskanzen Járművek, építőipari és mezőgazdasági gépek 1992/12. szám
Lovász István - Muzeális járműveket megőrző tevékenység a Budapesti Közlekedési Részvénytársaságnál Városi Közlekedés 2005/3.szám
Esti Hírlap 1987.11.27
Kiss József - “150 éve az utasokért” A Budapesti Közlekedési Vállalat üzemtörténeti bemutatótermének nyitókiállítása Városi Közlekedés 1983/1.szám
Keller László - Nosztalgia-villamos Budapesten Elektrotecnika 1983/5-6. szám
adt.arcanum.hu
villamosok.hu
Bosnyák László - A B.K.V.T. „S” típusú villamosok története, a B.Sz.K.Rt. 1820-as motorkocsi felújítása
Külön köszönet illeti Komjáthy Zoltánt és Tildy Tibort a cikk megírásához nyújtott információkért.
Fotó: a szerkesztő
A felvétel a BKV 50 ünnepségen készült a Kosztolányi Dezső téren.

Füzesi Árpád


fuzesi-1.jpgFüzesi Árpád feltehetőleg felesége felvételen.
Forrás: Közlekedés 1979/11. szám
adt.arcanum.hu

Gyakran hallani tematikus csoportokban, hogy Füzesi főműhely így, Füzesi acélvázas úgy. Szakavatottabbak tudják, hogy a Füzesi Árpád főműhely a főváros XI. kerületében a Bartók Béla úton jelenleg is üzemelő Kelenföld kocsiszín mellett álló épületben működött. Profilja villamos és hév járművek felújítása mellett gyártására is kiterjedt (bár ezeket papíron többnyire felújításként könyvelték el, lásd a bengáli villamosok esetét). A főműhely történetét nem szándékozom itt bemutatni, mert ezt szerencsére Varga Ákos Endre már megtette előttem jó pár évvel ezelőtt  https://hampage.hu/trams/fuzesi/

De ki is volt Füzesi Árpád?

Füzesi Árpád 1903-ban született Budapesten, nevét a későbbiekben az újságok, kiadványok sokszor helytelenül(!) Füzessy-ként tüntették fel. A jó eszű gyermek szüleit korán elvesztette, családja (nagyszüleinek és testvérének) eltartásának a gondja az ő nyakába szakadt. A tanonciskolában lakatosnak tanult. 16 éves volt, amikor 1919-ben kikiáltották Magyarországon a Tanácsköztársaságot. Elhatározta, hogy vöröskatona lesz, ezért belépett a Lenin-fiúk közé, ebben tisztségében sokszor állt őrt fontos közintézetek előtt. A proletár állam bukása után 1922-ben a Budapesti Egyesített Városi Vasutak (BEVV) a budai főműhelyében előbb, mint motortekercselő, majd, mint lakatos alkalmazta. Füzesi aktívan részt vett a szakszervezeti életben, a főműhelyben bizalminak is megszavazták. Kollégája és barátja, Gábris Béla -aki később Ferencváros kocsiszín üzemvezetője lett- így emlékezett vissza: “a közös összejövetelekre mindig kiválasztottunk egy javítás alatt álló szerelvényt, ott tartottunk szemináriumot, újságot olvastunk, politizáltunk, vagy éppen a szerelőaknában, esetleg a közeli kocsma kerthelyiségében találkoztunk”. Szabadidejében eszperantóul levelezett, járta a természetet, fotózott. Az 1930-as években feleségével beléptek a legálisan működő Magyarországi Szociáldemokrata Pártba (MSZDP), ahonnan később kitették őket, mert kiderült tagjai az illegálisan tevékenykedő Kommunisták Magyarországi Pártjának (KMP) is (ez arra az időszakra esett, amikor az MSZDP megpróbált megszabadulni a párt baloldali beállítottságú tagságától).

A második világháború előtt Füzesi már egyre élesebben bírálta a Horthy rendszert, megszaporodtak háborúellenes beszédei és gyakrabban juttatta kifejezésre kommunista eszméit. Ezek miatt előbb büntetésül egy időre az autóbuszüzemhez helyezték, majd 1942-ben bevonultatták katonának, gépkocsivezető lett. Rejtjelezve, a feleségének írt leveleiben gombostűvel megjelölt betűkkel tudatta hozzátartozóival hollétét, majd később a csapatára vonatkozó más adatokat is közölt. A szovjet hadsereg előre nyomulásával a front nyugatra vonult. Miután felesége is csatlakozott Füzesihez, egy buszsofőrrel hármasban Győr-Moson-Sopron vármegyében egy szovjet hadmozdulatnál sikeresen leszakadtak a magyar seregtől és átszöktek a szovjetekhez. Egy német ellentámadás során azonban Füzesi Tét közelében -miközben egy árokba húzódva aknatámadás ellen védekeztek- súlyos fejsérülést szenvedett. Egy aknarepesz az arcát érte. A község egyik faluszéli házához cipelték a sérültet, ahol a háziak segítettek kezelésében, de orvos nem volt a közelben. Füzesi Árpád több napig tartó szenvedés után 1945. április 12-én hunyt el vérmérgezésben.

fuzesi-2.jpgA Vas- és Fémmunkások Szövetségének halotti értesítője a Népszava 1945. április 22-i számából.
Forrás: adt.arcanum.hu

Felesége ezután nyomban a fővárosba utazott és felkereste Gábris Bélát, aki másnap kifüggesztette a gyászjelentést a főműhely bejáratára. Pár nap múlva a főműhely néhány dolgozója üzemképessé tett egy kilőtt teherautót és Tétre utazott Füzesi Árpád holttestéért. A kocsin hegesztőapparátot is vittek, így Gábris az üzemben talált villamoskarosszéria lemezekből vaskoporsót készített a helyszínen, temetésére a Farkasréti temetőben került sor. Jóval később az üzem támogatásával síremléket emeltek az elhunytnak.

Füzesi Árpád nevét 1948 októberében vette fel a budai főműhely, valamint annak dalárdája is. A XI. kerületi pártbizottsági székházban márványtáblát állítottak neki. Gábris Béla közreműködésével a főműhely területén egy emléksarkot alakítottak ki az üzem egykori dolgozója számára: kiállították fényképezőgépét, munkakönyvét és hivatalos jegyzőkönyvet mozgalmi tevékenységéről. Utóbbi emléktárlat fényében érdekes, hogy amikor a ‘70-es évek végén, amikor a Füzesi főműhely dolgozóit arról faggatták ki az üzem névadója, érdekes válaszok születtek: “Füzesi Árpád 1848-as honvéd volt”, “A Füzesi név abból az időből ered, amikor még lóvasúti kocsiszín, azaz istálló volt a főműhely, és a mai XI. kerület, a Kelenföldi Pályaudvar környéke akkoriban nádas, mocsaras terület lévén, egy híd kötötte össze a kocsiszínt a mai Bartók Béla úttal, mindkét oldalán füzessel, így lett Füzesi”.


438205898_394549833540725_4414343149068731105_n.jpgA Füzesi Árpád nevét viselő főműhely 1974-ben. 
Fotó: Fortepan/UVATERV FP 98673

Források:
Népszava 1945.04.22
Szabad Nép 1948.10.09
Rácz György - A Tanácsköztársaság 16 éves katonája, Vasas 1979/2. szám
Rácz György- Füzesi Árpádra emlékezünk, Közlekedés 1979/11. szám
adt.arcanum.hu

Villamos-esküvő

340137991_792280025651619_1775706323956989407_n.jpg
Kapcsolódva a Házasság hete rendezvénysorozathoz, sokan az idősebb generáció tagjai közül elmondhatják, hogy szülei, vagy nagyszülei a közlekedési ágazatban dolgoztak (pl. a villamosvasútnál vagy a busz üzemnél), eleik a társaság kötelékében ismerkedtek meg, esetleg együtt teljesítettek szolgálatot, mint járművezető és kalauz.
"Az első "villamos-esküvő" Pesterzsébeten. Mihály János és Horváth Margit, a BSzKRt (Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt) ferencvárosi pályaudvarának két kocsivezetője most tartotta esküvőjét Pesterzsébeten. Az új pár és a násznép villamoskocsin tette meg az utat a templomba és vissza."
Amennyiben a képaláírás igaz, az ara az első női járművezetők közé tartozott, ugyanis az első villamosvezetőnők 1946 folyamán végezték el a villamosvezetői tanfolyamot.
Fotó és forrás: Dolgozók világlapja 1947.11.29
adt.arcanum.hu

Portré: Steller Antal

Ezen bejegyzéssel egy új cikksorozatnak szeretném kezdetét venni. Adta volna magát, hogy a sorozat nyitódarabját a hazai villamosközlekedés atyjának, Balázs Mórnak szentelem, azonban szerencsére ezt Zsigmond Gábor már megtette és az alábbi linken lehet elérni:
Halálának 90. évfordulóján emlékezzünk meg a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) egykori főmérnökéről, akinek a neve lassacskán a feledésbe merül (a blogon viszont említettem már pár helyen) úgy, hogy szakmai munkásságával nem csak hazai, hanem nemzetközi szinten is óriási hatást gyakorolt a villamosközlekedésre.
Az 1867-ben született Stellert még a Királyi József Műegyetemen (ma Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) hallgatójaként, 1887. május 6-tól kezdte el alkalmazni a Siemens és Halske cég, és így részt vehetett a Nyugati pályaudvartól a Király utcáig terjedő egyméteres nyomközű alsóvezetékes próbavasút építésében és üzemvitelében. 1888-ban -az immár gépészmérnöki oklevéllel rendelkező- Steller vezette a Stáció (Baross) utcai, a Podmaniczky utcai és a nagykörúti alsóvezetékes villamos vasutak építését, valamint részt vett a földalatti vasút tervezési munkálataiban is.
A Siemens cég annyira meg volt elégedve a fiatal magyar mérnök működésével, hogy 1892-ben a lembergi (Lviv régi magyar neve) közúti vasút önálló tervezésével, építésével és üzembehelyezésével is megbízta.
pic_2-7938.jpgEgy, a Siemens & Halske és a grázi Weitzer gyár koprodukciójában készült lembergi (ma lviv) villamosszerelvény a kocsiszín területén 1894-ben. Érdemes megnézni, mennyire hasonlít a motorkocsi a BVV budapesti Siemens kocsijaihoz: https://villamosok.hu/nza/bvv19.jpg 
1894-ben a Budapesti Közúti Vaspálya Társaság (BKVT) alkalmazásába lépett. Új munkaadója nem kisebb feladatot bízott rá, mint a cég lóvasúti vonalainak villamosítása. A beruházás összértéke mintegy 60 millió aranykorona volt! E nagyszabású munkálatok során Steller szerkesztési és szervezési tehetségének számos tanújelét adta. Első jelentősebb találmánya az alsóvezetékes (az ún. Budapest-rendszerű) hálózattal kapcsolatban született. Az alsóvezetékes struktúránál eredetileg a vezeték szögvasból készült, melynek < > alakú merev behatároltságában úszott a hajó. Ha a vezetéken akárhol akadály merült fel, a hajót kalapáccsal kellett be- és leütni a csatornába. Steller a szögvas helyett a -| |- (ide két fektetett T-t kell képzelni) szelvényt alkalmazta és az ún. olasz gyufadoboz csukó szerkezete alapján szerkesztette meg a csatornából kihúzható és visszahelyezhető, alsóvezetékes áramszedőt.
img_1846.jpeg
A Steller-féle, a pálya bármely pontján kiemelhető alsó áramszedőhajó.
Fotó: Balogh Emil Huszonöt év az elektromos vasutak történetéből 1879-1904 IV. Épitő Ipar 1905.07.23
adt.arcanum.hu

Ennél is nehezebb probléma volt a helyes járműtípus megteremtése, mivel a millenniumig (1896-ig) a villamos vasúti járművek tulajdonképpen — bár erőteljesebb kivitelben — a lóvasúti kocsik mintájára épültek. A BKVT-nél a villamosításakor a legalább kétszer nagyobb férőhellyel rendelkező járművek alkalmazása felé törekedtek. A Siemens-cég a drezdai típusú (avagy futóvázas) kocsikat ajánlotta. Ezeknek 1,68 m-es tengelytáv mellett 8,30 m hosszú kocsiszekrényük volt. A járműstabilitást többféle rúgó ellentétes hatásával igyekeztek elérni. Ez azonban nem sikerült és a drezdai kocsik rendkívül nyugtalan járásuk folytán nemcsak a közönség előtt lettek népszerűtlenek, hanem fenntartásuk is költségesebb volt az előirányzottnál. Steller Antalnak sikerült hosszas kísérletezés és alapos tanulmányok után olyan beállótengelyű járművet szerkeszteni, amelyet úgyszólván az egész világon átvettek, világhírűvé téve alkotójának nevét (1899). Találmányát mintegy huszonegy különféle szabadalom védte, és melyre a korabeli villamoskocsikon egy külön emlékplakett hívta fel az utasok figyelmét “A BKVT és Steller Antal szabadalma”.
img_1895.jpeg
Steller legfontosabb szabadalma, a beálló tengely.
A szabadalom szövegét lásd lejebb!
Forrás: https://library.hungaricana.hu/.../SZTNH.../...

Másik jelentős újítása a villamoskocsik hajtásának megreformálása volt. A villamosok hajtása eleinte lánc áttételes, később bronzfogaskerék áttételes volt. Ezeknek üzemköltsége azonban a villamos vasutak jövedelmezőségét igen érezhetően befolyásolta. Balogh Emil javasolta először az acélfogaskerekekkel való kísérletezést, amelyet Steller azonnal felkarolt és a gyakorlatba át is ültetett.
Említésre érdemes a felsővezetékes villamos vasúti szerkezetek statikai számításait is Steller készítette és a Kalender für Elektrotechniker 1900-as évfolyamai az ő számításait közölték.
A BKVT villamosítása oly nagyszabású munkálat volt, hogy a Siemens cég Steller rendkívüli agilitását és általánosan elismert szakavatottságát használta fel fiatal mérnökeinek kiképzésére. Így kerültek például a későbbi bécsi, vagy frankfurti villamos vasutak vezérigazgatói Steller keze alá.
Ahogy a BKVT villamosítása alatt, úgy későbbiekben is, a világ minden tájékáról ellátogattak Budapestre a nagyvárosok vezetői és műszaki szakértői a Steller által mintaszerűen kiépített vasúthálózat tanulmányozására.
A BKVT lóüzemű vonalainak villamosítása után a kiegészítő vonalak, mint a budai belső körúti, a kelenföldi, a hűvösvölgyi, a farkasréti, a Bécsi úti, az Erzsébet királyné úti vagy a népligeti Steller szakavatott vezetése alatt épültek.
Ezen munkák után Steller elhagyta a BKVT-t és magánmérnöki irodát nyitott. Ilyen minőségében tervezte és építette meg Zágráb villamosvasúti hálózatát (1910).
A zágrábi villamos üzem megindulása 1910. augusztus 18-án.
Magánmérnöki tevékenysége később főkép Magyarország villamosításának és vízierői kihasználásának problémái körül mozgott. Fáradhatatlanul járta az országot és munkásságának eredménye sok százezer kilowatt teljesítő képességű vízierőtelep részletes terve volt, melyeket a Dunán, a felső Tiszán, a Bisztrán, a Jádon, a Nagyágon és a Talaboron akart megépíteni.
Tervei megvalósításában a háború kitörése akadályozta meg.
Az I. világháború alatt még katonai szolgálatot teljesített, ballábára és balkezére is megbénult. Utolsó éveiben fájdalmas betegség gyötörte. 1934. január 16-án hunyt el Pomázon. 2023 őszén posztomusz megkapta Pomáz díszpolgára címet.
Források:
Balogh Emil - Steller Antal A Magyar Mérnök- és Építész-Egylet Közlönye 1934/ 5.-6. szám
Magyarság 1924.01.25
adt.arcanum.hu

A szabadalom szövege:
“A villamos járművek eddig szokásos alvázának szerkezete sok tekintetben nem felel meg rendeltetésének, különösen érezhetők voltak azon hátrányok, melyek a tengelyeknek a járművek alvázához viszonyított relatív mozdulatlanságából eredtek, a mennyiben főleg a közúti pályákon szokásos kisebb sugarú kanyarulatok biztos befutása czéljából a jármű tengelyeit egymáshoz igen közel kellett elrendeznünk. Ezen föltétel teljesítése a járművek mozgásának szabályos voltára igen káros behatással volt, mert, mihelyt a járművet nagyobb forgalmú vonalak számára a rendesnél kissé nagyobb méretekben építettük, a jármű nyugtalanul járt. A járműnek a tengelyeken ily esetben jóval túlnyúló szekrénye ugyanis himbáló mozgásba jött, a mi n,em csak az utazó közönségre volt igen kellemetlen, hanem a jármüvet is idő előtt megrongálta, a mennyiben a szerkezeti részekben igen káros rázkódtatásokat idézett elő, sőt a kisiklások veszélyét ís nagyban fokozta.
Ezen hátrányt megszüntetendő, már számos kísérletet és javaslatot tettek, melyek azonban szintén nem váltak be. így négy tengelyű forgó alvázzal bíró jármüvek hozattak forgalomba, melyek azonban ismét azon hátránnyal bírtak, hogy a szekrény padlója a forgó alváz elrendezése folytán igen magasra kerül a sín fölé, a mi közvetlenül a jármű férő terének csökkentésével járt. Ezenkívül ezen járműveknél, mivel csak két tengely volt hajtva, a jármű súlyának csak egy része járult hozzá az adhaesióhoz, úgy hogy a kerekek nedves, fagyos időben vagy nagyobb emelkedésű vonalakon a síneken csúsztak. Ezenkívül még az ily szerkezetű járművek igen súlyosak is voltak és sok áramot fogyasztottak. Mindeme hátrányok elkerülése képezi a jelen találmány czélját, melyet az által érünk el, hogy a járművek szekrényét egy vagy több szabadon beálló tengellyel és ezeknek egyrészt a motorokhoz, másrészt a jármű szekrényéhez való megerősítésére szolgáló specziális szerkezettel bíró alvázzal látjuk el. Ezen szabadon beálló tengelyeket a motortól vagy közvetlenül vagy áttétel segélyével hajtjuk. A tengely haladó mozgását a jármű szekrényére egyúttal a mótor felfüggesztésére, illetve ennek a tengelyhez való erősítésére szolgáló szerkezet segélyével visszük át, mely a tengely szabad be állását lehetővé teszi és a szekrény egy szerkezeti részéhez lévén kötve, annak elővitelét elősegíti, miáltal a csapágyszelenczéket és az azokra erősített rugókat a jármű megindításánál és megállításánál különben föllépő rázkódtatások ellenében megvédi és egyúttal a szekrény előrebukását a jármű megállításánál megakadályozza. Ezen czélból a szabadon beálló tengelyen egy a szekrénnyel is alkalmas módon összekötött keretet rendezünk el, még pedig akként, hogy ennek a szekrényhez való megerősítési szerkezetrésze a szekrény súlya által ne legyen megterhelve, de azért a tengely haladó mozgásában a szekrényt holt mozgások föllépésének kikerülésével részesítse. A mellékelt rajz a találmány tárgyának egy foganatositási példáját tünteti föl a motortól közvetve fogaskerék-áttétel segélyével hajtott, szabadon beálló két tengellyel. Az 1 ábra az alváznak hossznézete. A 2. ábra fölülnézet. A mint látható, az alváz a szokásos alkatrészeken kívül a (D) szekrényben elrendezett fogaskerekek segélyével a motortól hajtott, magában a csapágyvillában szabadon beálló (A) tengellyel összekötött (B) kerettel is van fölszerelve, mely a tengely vonó erejének a kocsiszekrényre való átvitelére szolgáló (b) karral van ellátva, mely akként van meghajlítva, hogy az az (A) tengely felező pontja fölött a jármű (C) szekrénykeretébe ér, a hol az a (bl) csapszög segélyével akként van ágyazva, hogy az a kocsiszekrény súlya által meg nem terheltetik, de azért a szekrényt a tengely tovahaladásakor magával meneszti. A (B) keret egyszersmind az (M) mótor alátámasztására is szolgál, mely az (A) tengelyt közvetve fogaskerék-áttétel hajtja.
A leírt alváz legelső sorban is azon előnyt nyújtja, hogy a szabadon beálló tengelyek elrendezése folytán a négyobb méretű kocsiknál is csak két tengelyre van szükségünk, melyeket egymástól bármely kívánt oly távolságban rendezhetünk el, hogy a kocsi nyugodt járása teljesen biztosíttatik. Ezen tengelyek közül továbbá akár az egyiket, akár mindkettőt áttétellel vagy közvetlenül a tengelyre ható elektromos motorral hajthatjuk. Az ily alvázzal ellátott járművek súlya sokkal kisebb, mint ugyanoly nagyságú, forgó alvázzal bíró járműveké, a miért is a jármű mozgatására szükséges erő is kisebb, tehát nemcsak a jármű előállítási, hanem az üzem költségei is csekélyebbek. A fölszálláshoz csak két lépcsőfok szükséges, a mennyiben a jármű szekrényének kerete és a sínfej közötti távolság csak csekély. A mint tehát látható, az előzőkben leírt alvázzal az eddigi villamos járműveknek a bevezetésben megemlített hátrányait teljesen elkerüljük.”

Forrás: https://library.hungaricana.hu/.../SZTNH.../...

A szocialista Szellem modellvasútja Moszkvában

 img_0067.jpegEgy -sajnos rossz minőségű- felvétel a Közlekedés 1949/7. számából a moszkvai Szabad Magyarország Ipari Kiállításról (forrás: Arcanum Digitális Tudománytár)

1949 folyamán Magyarország összesen 13 különböző nemzetközi bemutatón vett részt a keleti,- és a nyugati blokk országaiban. Sikeresen prezentáltuk magunkat a plovdivi, a bécsi, a brüsszeli, az izmiri, az utrechti, a stockholmi, a milánói, a frankfurti, a lipcsei, a poznani és a prágai (itt kettőn is) expókon. A legnagyobb volumenű kiállítást a kéthetes moszkvai Szabad Magyarország Ipari Kiállítása jelentette. Az 1949. május 21-i megnyitóra hivatalos volt többek közt a szovjet és a magyar külkereskedelmi miniszter.
A bemutatón a hazai nehézipart a Csepel-WM motorkerékpárjai személyesen, a Magyar Waggon- és Gépgyárat, a MÁVAG-ot és a Ganz Vagongyárat a termékpalettájukról egy-egy miniatűr jármű képviselte. A Ganzot ezen az eseményen a MÁVAG (Magyar Állami Vas-, Acél- és Gépgyárak) modellműhelyében készült.  az 1948-ban a Budapesti Nemzetközi Vásáron bemutatott, a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt. (Beszkárt) kísérleti távkapcsolású szerelvényének motorkocsijának modellje reprezentálta. A moszkvai kiállításnak összesen 110 000 látogatója volt.

Filmhíradó a kiállításról:

img_0066.jpeg A Szellem és a Ganz egyik motorvonatának modellje a korabeli filmhíradóból kiragadott jelenten ( forrás: Filmhíradók Online)

A Szellem és kicsinyített mása egyaránt az 1948-as BNV-n debütált:

Nemzeti Archívum | Kiállítás - Budapesti Nemzetközi Vásár (nemzetiarchivum.hu)

Egy jó minőségű felvétel 1949-ből a modellről:

Nemzeti Archívum | Ipar - TV típusú villamos makett a MÁVAG gyárban (nemzetiarchivum.hu)

Arról sajnos nem rendelkezem információval, hogy a makett ezen a két alkalmon kívül mely más tárlatokon került kiállításra. Jelenleg a 3700-as pályaszámú -szellem becenevű- motorkocsi kicsinyített mása a Ganz gyártörténeti gyűjtemény tulajdonában áll, míg az eredetije Zugló kocsiszínben pihen.

A szellem becenevet azért kapta, mert egyrészt halkabb volt a korabeli favázas társainál, másrészt időnként megmagyarázhatatlan műszaki hibákat produkált.
dsc05104.jpeg

dsc05103.jpegA Szellem modellje a Ganz gyártörténeti kiállításon 2016-ban. Szegény sajnos nem a legjobb állapotnak örvend, de legalább a mai napig megvan. (Fotó: a szerkesztő)

A moszkvai tudósításban feltűnik a MÁVAG Tr 5-ös modellje, valamint egy MÁVAG-Mercedes-Benz teherautó alvázának egy kicsinyített mása, melyek szintén megtekinthetőek a Ganz gyártörténeti gyűjteményben.

dsc05142.jpegA sokáig elveszettnek tűnt típusból mára már szerencsére működőképes 1:1 méretarányú példány is van (Fotó: a szerkesztő)

dsc05173.jpegA MÁVAG-Mercedes-Benz teherautó alvázának a modellje. (Fotó: a szerkesztő)

Források:
Közlekedés 1949/7. szám
adt.arcanum.hu
Pápai Néplap 1949.06.12
Dunántúli Napló 1949.05.22
MTI hírek 1949.11.22
Filmhiradokonline.hu - Magyar ipari kiállítás Moszkvában
MTI Fotóarchívum

2024

Miről is szólhatna a blog illetve az új év első bejegyzése, mint egy 2024-es pályaszámú villamoskocsiról? A 2024-es Combino túl kézenfekvő lenne, sok újévi közlekedésbarát evvel a járművel köszöntötte az évet. Lehetne akár a 2024-es pályaszámú H típusú ikerkocsiról is megemlékezni, én azonban egy tán még érdekesebb élettörténettel bíró villamost választottam, mely jól illusztrálja mennyi tulajdonosváltás is zajlódhatott le bizonyos esetekben Budapesten.
A Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút (BBVV) a törökbálinti vonalának átadásával kapcsolatban 1914-ben és 1918-ban összesen 25 db motorkocsit szerzett be a kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyártól. A motorkocsik a vonalszakaszon (Budafok-kitérőtől kifelé) alkalmazni kívánt 1000 V-os üzemnek megfelelően két db 75 LE-s (Ganz TS 100 típusú) 1000 V-os motorral lettek felszerelve. A járművek üzembe helyezése nem zajlott le zökkenőmentesen. Az első 10 db 1914-ben gyártott kocsi nem készült el a vonal átadására. Az 1914. június 23-án átadott relációra az első motorkocsik műtanrendőri vizsgájára 1914. júliusa és 1915. márciusa közt került sor. Ennek a szériának volt tagja írásom alanya a 43-as pályaszámú kocsi. A BBVV-nél az E típusjelölést kapó sorozat utolsó 15 példányának üzembehelyezése 1918-ra csúszott, de így is, mint pótkocsik lettek a forgalom számára átadva, mert a Ganz gyár a háború alatti anyaghiány miatt nem tudta leszállítani őket (ezen kocsik motorkocsivá alakítása csak 1921 és 1928 közt valósult meg!). Ezek következtében a törökbálinti vonalon maradtak az 550 V-os táplálásnál a húszas évek elejéig. A BBVV hivatalosan 1917-ben került a Budapesti Helyérdekű Vasutak (BHÉV) tulajdonába (a BHÉV már 1906-ban megszerezte a BBVV részvényeinek a többségét). A 43-as pályaszáma evvel párhuzamosan 2043-ra változott. A BHÉV -a fővárosi összes villamos társaságával együtt- 1918-ban őszén községesítve lett a Budapesti Egyesített Városi Vasutakban (BEVV). A BHÉV önállósága a BEVV felszámolása során állt vissza 1921-ben. 1925-ban a BHÉV újonnan bevezetett típusjelöléssével a volt BBVV E sorozatú motorkocsik az M V jelölést kapták. 1933-ban újabb tulajdonosváltás történt, ugyanis a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt. (Beszkárt) átvette a BHÉV-et, mely 1935-ig még megtartotta önállóságát. 1949-ben Nagy-Budapest létrehozásával kapcsolatban üzemenként felosztották a Beszkártot. A BHÉV jogutódja előbb a Fővárosi Helyiérdekű Vasút Községi Vállalat (1949-1950), majd a Fővárosi Helyiérdekű Villamosvasút (FHÉV) lett. 1951-ben indult meg a csepeli gyorsvasút (ma H7) amihez kapcsolódóan a Pesterzsébet és Csepel közti vonal feszültségét felemelték 1100 V-ra, ezért az M 2043-as kocsit, -amely korábban még a BHÉV-nél a dél-pesti vonalakra kerülhetett- két darab vezérlőpótkocsival egy “Micsurin vonattá” azaz egy ingaszerelvénnyé alakították: M VI 2236 (vezérlőpót) + M V 2043 (motorkocsi) +M VI 2239 (vezérlőpót).
Az 1952-es év kezdetén -gazdaságossági okokra hivatkozva- a BHÉV üzemeltetését átvette a Magyar Államvasutak és a szentendrei, a gödöllői, valamint ráckevei vonal járműveire a MÁV-BEV (Budapest Elővárosi Vasutak cégjelölés került (a dél-budai viszonylatok az FVV kezelésébe kerültek.
Az előbb említett szerelvény 1953. április elsején a rákospalotai (Rákospalota, Czabán Samu -ma Széchenyi- tér – Rákosszentmihály, Csömöri út, avagy az ekkortól 69-esként jelölt viszonylat) hévvel együtt átkerült a Fővárosi Villamosvasúthoz (FVV). A vezérlőpótkocsikat átalakították motorkocsikká és egykori típustársaik (BKVT, valamint BVKV F1 típus) közé sorozták őket (M VI 2236-> 1633, M VI 2239-> 1634) és 600 V-os berendezésekkel szerelték fel őket ahogyan az M V 2043-t is mely, a 2024-es pályaszámot kapta az FVV-től. A 2024-est 1957. május 22-én a Füzesi főműhelyben acélvázas szekrénnyel, valamint 1924-es pályaszámmal látták el. 1963-ban a dél-budai hévek visszakerültek az FVV-hez, a nagytétényi és a budaörsig rövidült szakaszokon megszűnt az 1000 V-os táplálás. Ennek okán megkezdődtek a volt M V-ös, és a (rokon) BKVT eredetű V típusú motorkocsik ikresítése. Az 1924-est az 1926-ossal (ex-BBVV 44, ex M V 2044) kapcsolták párba 1963. április 8-án, előbbi a 1935-ös, utóbbi az 1934-es jelölést kapta. A páros már a BKV (Budapesti Közlekedési Vállalat) égisze alatt, 1976 folyamán került Budafokról Angyalföldre. Észak-pesten gyakorta váltotta állomáshelyét Angyalföld és Újpest kocsiszín között. Az ikerkocsi nagyobb pályaszámú tagjának (az írás alanyának) selejtezésére 1984. augusztus 15-én került sor, míg az 1934-es csak leállításra került, végül 1986-ban hegesztőkocsivá alakították 4378-as számon (ma is megvan, Budakalászon tárolják).
Az M 2024-es kocsiról a felvétel valamikor 1952 és 1957 között készült. A dél-budai vonalakon 1952 és 1958 közt alkalmaztak betűjelzéses viszonylatokat. A T a Móricz Zsigmond körtér-Törökbálint relációt jelentette, a nagy kör alakú tábla a sebesvonatot jelezte az utazóközönség számára.
Források:
villamosok.hu
100 éve indult útjára a Budapest-Budafoki Helyiérdekű Villamos Vasút (BKV kiadás)
A főváros tömegközlekedésének másfél évvszázada
Komjáthy Zoltán feljegyzései
süti beállítások módosítása